2014: Finalist “Best Innovative Green Building” of the MIPIM Awards 20142013: Ertzberg ontvangt de Breeam International Award in Londen2012: BALK VAN BEEL: EERSTE ‘OUTSTANDING’ WOONGEBOUW IN EUROPA

Breeam* is de beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Het keurmerk kent labels toe van passed – good – very good – excellent tot outstanding. ‘Outstanding’ krijgt een gebouw pas, als het minstens 85% scoort, maar dat is heel uitzonderlijk.

Volgens die methode werd de Balk van Beel gescreend op duurzaamheid. Dat uitvoerig onderzoek van de plannen en lastenboeken heeft geleid tot een score (designstage) van 87,8% voor de Balk van Beel, een score voor een residentieel gebouw die op het Europees vasteland nooit eerder werd gehaald.

* BREEAM staat voor ‘Building research establishment environmental assessment method’Een toonbeeld voor Europa

In het kader van een Europese subsidiewedstrijd heeft Europa het energieconcept van Tweewaters (E-Hub) naar voren geschoven als een Europees demonstratieproject. Verschillende partners en onderzoeksinstellingen, zoals het Vlaams instituut voor technologische ontwikkeling (VITO), zijn bij het project betrokken.
Meer info vind je op www.e-hub.orgCradle to cradle: best practice

C2C of het ‘cradle-to-cradleprincipe’ gaat uit van de stelling dat afval voedsel is. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product zonder kwaliteitsverlies. Alle restproducten moeten kunnen worden hergebruikt of moeten milieuneutraal zijn. Zo is de kringloop compleet… en afval wordt voedsel. Er bestaat al een heel netwerk van C2C en dat netwerk schuift Tweewaters naar voren als best practice voor C2C.